Vijf veelbelovende (nieuwe) platformen met een duurzame missie

Petra Lubbers -

22-12-2023

Aag
Aag

In een tijd waarin de opkomst van platformen niet te stuiten is, merken we dat ze steeds vaker worden ingezet om maatschappelijke missies te verwezenlijken. Dat is niet verrassend, echte impact vereist schaalgrootte en technologische platformen vormen hierbij een perfecte katalysator. Expert Petra Lubbers licht vijf veelbelovende platformen uit die maatschappelijk relevante problemen willen aanpakken.

1. Quicargo.com – Duurzaam transport door het benutten van overcapaciteit
Volgens Quicargo rijdt 50 procent van de vrachtwagens in Europa leeg of halfleeg rond, wat resulteert in aanzienlijke overcapaciteit en ongewenste CO2-uitstoot. Quicargo wil dit aanpakken door bedrijven in staat te stellen pakketten of pallets te verzenden binnen deze overcapaciteit. Het gebruiksvriendelijke platform biedt niet alleen een positieve impact op het klimaat, maar ook aanzienlijke tijds- en kostenbesparingen voor de gebruiker.

Met een token-systeem wordt het gebruik gestimuleerd om in de komende 5 jaar 500.000 producten een nieuw leven te geven.

2. Holyswap – Swipen wordt ruilen
Holyswap omarmt het oude concept van ruilen. Het platform bevindt zich nog in de ontwikkelfase en experimenteert momenteel met het ruilen van kleding en boeken. Hun doel is om onze consumptie te verminderen, aangezien de productie van nieuwe items verantwoordelijk is voor een derde van de CO2-uitstoot. Holyswap ontwikkelt nu een app waar je, à la Tinder, kunt swipen naar jouw ‘nieuwe’ broek, boek of boot. Met een token-systeem wordt het gebruik gestimuleerd om in de komende 5 jaar 500.000 producten een nieuw leven te geven.


3. Hospi Housing – Socializen met je hospita
Ook Hospi Housing haalt een oud fenomeen van stal: de hospita. De huidige woningnood, vooral voor (internationale) studenten wordt met de inzet van hospita op een sympathieke en efficiënte manier aangepakt. Voor de student, maar ook voor die mensen die ruimte overhebben, omdat de kinderen bijvoorbeeld uit huis zijn, en ze wat willen bijverdienen. Maar dat is niet het enige wat het platform nastreeft. Het is vooral ook het sociale contact tussen de student en de hospita waar veel waarde en vreugde in zit. Medeoprichter Daan Donkers heeft zich dan ook vooral laten inspireren door zijn eigen tijd bij een hospita in Colombia. Deze wereld verbredende ervaring wil hij graag ook mogelijk maken voor vele anderen.


4. Energy Swap – Groene energie geleverd door particulieren
Dit recent gelanceerde platform stelt individuen en bedrijven in staat om groene energieoverschotten te verhandelen, wat de acceptatie van duurzame energievoorziening stimuleert en bijdraagt aan de lopende energietransitie. Door afnemers te matchen met particuliere energieleveranciers, profiteert de afnemer van lagere kosten en een groenere energiebron, zonder dat de leverancier benadeeld wordt door lage teruglevertarieven van energiemaatschappijen. In Nederland zijn we nog in afwachting van wettelijke wijzigingen, maar zeker interessant om in de gaten te houden.


5. Rechtstreex – Direct van boer naar bord
Koop jouw groenten en fruit rechtstreeks van de boer bij jou in de buurt via Rechtstreex. Dit initiatief, vooral actief rondom Rotterdam, zorgt ervoor dat de marge rechtstreeks naar de boer gaat, waardoor duurzame productie wordt gestimuleerd. De korte afstand tussen boer en consument resulteert bovendien in duidelijke CO2-voordelen. Niet in de buurt van Rotterdam? Er zijn tal van vergelijkbare initiatieven, zoals Lekkerder.nl, Slowfood.nl, Boerenenburen.nl of Destreekboer.nl.

Wil je meer ontdekken over (nieuwe) platformen met een missie? Neem dan ook eens een kijkje bij Champ (voor sporters), Uni-life (voor studenten), Valyuu (voor elektronica), Baqme (voor een bakfiets) of Regreener (voor CO2-compensatie). Veel inspiratie gewenst!Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.