Solarpunk-trend: van literaire stroming naar bedrijfsvisie

Petra Lubbers -

02-01-2024

In de afgelopen maanden is de zoekterm ‘Solarpunk’ op Google explosief gestegen, een trend die wordt weerspiegeld op platforms zoals TikTok, Reddit en in populaire videogames. Afgelopen week hoorde expert Petra Lubbers zelf hier voor het eerst over en het trok het haar aandacht omdat het radicaal optimisme van Solarpunk een interessante invalshoek biedt voor het duurzaam ondernemen.


De Solarpunk beweging is ontstaan in de vroege jaren 2000 vanuit een literaire stroming en biedt niet alleen een esthetisch aantrekkelijke kijk op wat komen gaat, maar biedt ook waardevolle inspiratie voor ondernemers met een groen hart. Utopische visie solarpunk Solarpunk omarmt namelijk een utopische visie waarin duurzame technologieën, groen design en betrokken gemeenschappen de pijlers vormen van een harmonieuze samenleving. Het woord ‘solar’ gaat niet alleen over zonne-energie, maar symboliseert ook een bron van positieve energie en hernieuwbare kracht. Het daagt ons uit om verder te denken dan de negatieve toekomstbeelden en te dromen van een wereld waarin technologische vooruitgang en de natuur elkaar omarmen. In een tijdperk waarin duurzaamheid een sleutelrol speelt, komt de Solarpunk-beweging naar voren als een bron van inspiratie voor ondernemers die streven naar een groenere toekomst in een technologische omgeving. Graag noem ik een aantal principes van Solarpunk met bijpassende voorbeeldbedrijven die deze principes in hun kern hebben omarmd.

Solarpunk omarmt duurzaamheid als kernprincipe. Voor ondernemers betekent dit dat duurzaamheid niet alleen een marketinggimmick moet zijn

1. Duurzaamheid als leidende kracht

Solarpunk omarmt duurzaamheid als kernprincipe. Voor ondernemers betekent dit dat duurzaamheid niet alleen een marketinggimmick moet zijn, maar een leidende kracht achter alle bedrijfsbeslissingen. Het betekent investeren in groene technologieën, verminderen van de ecologische voetafdruk en het streven naar circulaire bedrijfsmodellen. Patagonia, een bekend kledingmerk, staat bekend om zijn toewijding aan duurzaamheid. Van het gebruik van gerecyclede materialen tot het stimuleren van reparaties in plaats van vervanging. Patagonia integreert duurzaamheid in elk aspect van zijn bedrijfsvoering.


2. Esthetiek en duurzaamheid gaan hand in hand

Solarpunk benadrukt de esthetiek van een groene toekomst. Ondernemers kunnen leren dat duurzame producten en ontwerpen niet alleen functioneel hoeven te zijn, maar ook visueel aantrekkelijk. Consumenten worden aangetrokken door producten die niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook aantrekkelijk in hun design. Tesla, onder leiding van Elon Musk, heeft bewezen dat duurzaamheid ook esthetisch kan zijn. De gestroomlijnde ontwerpen van hun elektrische auto’s hebben de perceptie van duurzaamheid veranderd, waarbij stijl en groene technologie hand in hand gaan.


3. Gemeenschapsbetrokkenheid

In de Solarpunk-toekomst staat gemeenschapsbetrokkenheid centraal. Ondernemers kunnen leren dat het bouwen van sterke relaties met de lokale gemeenschap niet alleen goed is voor het imago, maar ook voor het bevorderen van duurzame praktijken. Luisteren naar de behoeften van de gemeenschap en samenwerken aan duurzame initiatieven versterkt de banden en vergroot het positieve effect van een bedrijf. Ben & Jerry’s, naast het produceren van heerlijk ijs, is een voorloper op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid. Door samen te werken met lokale boeren, het ondersteunen van sociale rechtvaardigheidsinitiatieven en het betrekken van de gemeenschap, toont het bedrijf aan hoe het bouwen van sterke lokale banden een positieve impact kan hebben.


4. Technologische innovatie

Solarpunk omarmt geavanceerde groene technologieën, van zonne-energie tot verticale tuinen. Ondernemers moeten investeren in onderzoek en ontwikkeling van innovatieve, duurzame oplossingen. Technologie kan een krachtige hefboom zijn om ecologische uitdagingen aan te pakken en tegelijkertijd nieuwe zakelijke kansen te creëren. Het Nederlandse bedrijf The Ocean Cleanup, opgericht door Boyan Slat, ontwikkelt geavanceerde technologieën om plastic uit de oceanen te verwijderen. Door innovatie te combineren met duurzaamheid, laat dit bedrijf zien hoe technologie een krachtige oplossing kan zijn voor milieuproblemen.


5. Het belang van verhalen vertellen

Solarpunk vertelt een verhaal van een positieve toekomst, en ondernemers kunnen leren hoe krachtig verhalen zijn. Het vertellen van het verhaal achter duurzame producten en bedrijfspraktijken helpt consumenten te begrijpen waarom ze een verschil maken en versterkt de betrokkenheid bij het merk. Een mooi voorbeeld hier is IKEA. Met hun ‘People & Planet Positive’ strategie heeft IKEA zich ten doel gesteld om tegen 2030 volledig circulair en klimaatpositief te zijn. Door hun verhaal te delen, inspireert IKEA niet alleen consumenten om milieuvriendelijke keuzes te maken, maar laat het ook zien hoe een groot bedrijf een positieve impact kan hebben op de planeet. Deze bedrijven vormen slechts een fractie van de groeiende beweging die Solarpunk belichaamt. Ze laten zien dat duurzaam ondernemen niet alleen mogelijk is, maar geven ergens ook hoop voor een positieve toekomst. Hoe zou de wereld eruit gaan zien als we allemaal ‘Solarpunk worden’? Leuk om eens, net als velen anderen afgelopen, dat eens te gaan googelen. De gevonden afbeeldingen spreken voor zich.


Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.