Ondernemer, pak even je moment om te zeggen: ik ben trots op mij

Petra Lubbers

15-11-2021

‘Ik hou van mij’, zong Harrie Jekkers heel wat jaren geleden. Op het eerste gehoor best een wat arrogante tekst, niet? Zangeres Tabitha stak dit caberetnummer vorig jaar bij het tv-programma De Beste Zangers in een nieuw jasje. De manier waarop zij dit liedje zong kwam zodanig bij mij binnen, dat ik de tekst eens goed liet doordringen. En ja, Harrie had helemaal gelijk: het zeggen van ‘ik hou van je’ krijgt veel meer lading als dit komt van iemand die ook van zichzelf houdt.


Ik ben trots. Trots op mijzelf. Als ondernemer, als moeder, als mens. En dat durf ik, als normaal best bescheiden persoon, nu eens te zeggen. Zwart op wit. Ik ben trots op mijzelf. En de lezer die nu verwacht dat ik deze stelling ga larderen met resultaten die ik heb behaald, vergist zich. Vanuit de gedachte van Harrie Jekkers, deel ik juist graag de trots die ik voel richting mijn mede-ondernemers.

Als ondernemer maken we er het beste van, daar mogen we even bij stilstaan

Door corona uitdagende tijden

Want ondernemer zijn is pittig. De verantwoordelijkheid vaak groot. Richting personeel, richten klanten, maar ook naar het thuisfront. Het wordt toch van je verwacht dat hetgeen waar jij mee onderneemt ook zorgt voor brood op de plank. En met de wetenschap dat er gemiddeld ruim drieduizend bedrijven in Nederland (per jaar, red.) failliet gaan, is succes echt geen zekerheid.

En dan leven we nu al bijna twee jaar met het coronavirus om ons heen, wat het ondernemerschap voor velen nog veel zwaarder heeft gemaakt. Ik zie ondernemers die vechten voor hun bestaan, ondernemers die (noodgedwongen) een switch maken en ondernemers die kansen zien om nieuwe producten en diensten in de markt te zetten. Het zijn echt uitdagende tijden.

Maar allemaal maken we het er het beste van en zorgen we dat wijzelf, ons bedrijf, ons huishouden en ook de economie zo goed mogelijk blijft draaien. Mogen we daar even misschien even stil bij de staan in deze Week van de Ondernemer? Jazeker.

Beste ondernemer, neem dus allemaal even een momentje om tegen jezelf te zeggen: ik ben trots op mij. Arrogant? Nee hoor, integendeel. Je verdient het en het maakt alle complimenten die jij doorgeeft nog waardevoller. Zegt het voort.


Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.