Na ChatGPT nu ook Midjourney dat de creatieve wereld opschudt

Petra Lubbers -

04-03-2023

Afgelopen week domineerden diverse beelden, van de paus tot Donald Trump, het nieuws. Wat bleek? Ze zijn hartstikke nep, ofwel deepfake. Ze zijn gemaakt met de AI-tool Midjourney: een beeldgenerator die op basis van ‘prompts’ echt materiaal levert. In haar expertblog vraagt Petra Lubbers zich af wat je hiermee kunt als ondernemer. Links laten liggen of interessant om mee aan de slag te gaan?


Het creëren van uniek beeld is een vak apart. Fotografen, art-directors, dtp’ers zijn dagelijks bezig beelden te maken die ons raken, verleiden, entertainen of informeren. Als het gaat om het maken van goed creatief werk, dan ligt hier altijd een strakke briefing aan ten grondslag. Mijn ervaring is dat hier vaak het verschil mee wordt gemaakt. Het is, zoals bij vele dingen: garbage in, is garbage out. Ik verwacht dat dit bij Midjourney niet anders geldt, dus ik ga op onderzoek uit.

De kracht van een goede briefing blijft dus ook bij dit soort geavanceerde AI-technieken van kracht: garbage in, is garbage out

Gratis gebruik Midjourney nog beperkt

Terwijl je bij bij ChatGPT echt binnen vijf minuten aan het werk kunt, is het actief worden op Midjourney nog wel even een klusje. Je hebt een Discord-account nodig om hun betaversie in gebruik te nemen. Ook is het lezen van de handleiding op de site van Midjourney geen overbodige luxe. Maar daarna kun je dan ook aan de slag met het ingeven van je eerste ‘prompt’, een zoekopdracht. Of toch niet helemaal, want gratis gebruik is maar zeer beperkt mogelijk. Dus dan toch maar een abonnement afsluiten met je creditcard voor 10 dollar per maand. Oké, dan echt aan de slag met het genereren van mijn eerste beeld.


Ik kies ervoor ‘een toekomstbeeld te willen zien met veel blauw en roze kleuren’, in de hoop deze te gebruiken voor onze eigen website met soortgelijke kleurstelling. Wat ik na 2 minuten terugkrijg is toch wel een heel futuristisch abstract onrealistisch gebeuren. Ik probeer nog iets specifieker wat kenmerken toe te voegen met het ingeven van woorden als ‘duurzaam, klimaat, realistisch, etc’., maar het blijft een hoog ‘fantasy’-gehalte houden.


Oké, YouTube-filmpjes erbij. Vooral ook om te kijken wat je allemaal kunt doen om je vraag te verbeteren. Je kunt kunststijlen toevoegen, de scherpte aanpassen, lenskenmerken toevoegen, lichtinval, allemaal elementen om het nog specifieker te maken. En natuurlijk wil je ook gave dingen creëren op basis van je eigen foto’s. Maar ook dat was een lastige klus en zonder het gewenste resultaat.


Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.