Goede voornemens met duurzaam karakter? Deze platforms helpen je verder

Petra Lubbers

05-01-2023

Het jaar 2023 is begonnen en met de komst van het nieuwe jaar zijn daar ook weer de goede voornemens. De een wil graag wat kilo’s afvallen, de ander kiest voor een Dry January en weer een ander wil graag wat meer doen voor zijn medemens of voor de wereld. Voor de laatstgenoemde categorie geeft e-commerce-specialist Petra Lubbers graag wat inspiratie door in te zoomen op vijf platformen waar je je goede voornemens een duurzaam karakter kunt geven.


Koop geen nieuwe auto, maar neem een abonnement en deel ‘m

Sta je op het punt om privé of zakelijk te kiezen voor een nieuwe auto? Wil je overstappen naar elektrisch, maar schrik je van de huidige prijzen en/of bijtelling? Overweeg eens een abonnement op Lynk & Co. Naast dat er op dit platform een abonnement wordt aangeboden op hun meest aantrekkelijke hybride auto, is er ook de mogelijkheid je maandelijkse kosten te reduceren door hem uit te lenen. Via de app van Lynk & Co kunnen de gebruikers van het platform dan jouw auto reserveren. Zakelijk kan deze auto ook toegevoegd worden aan je wagenpark, dus op die manier kun je je medewerkers ook in staat stellen gebruik te maken van deze service. Eén nadeel: je goede voornemen kan pas later dit jaar starten, want de wachttijden zijn behoorlijk lang.

Er zijn wereldwijd al 2.546 Repair Cafe’s, dus vast ook wel één bij jou in de buurt. Misschien ook een idee voor een leerzaam teamuitje?

Kook regelmatig voor iemand in je buurt die het nodig heeft

Een liefhebber van koken, maar kook je vaak te veel? Of laat je graag een ander genieten van je kookkunsten? Via het platform van Stichting Thuisgekookt word je als thuiskok gekoppeld aan een maaltijdzoekende bij jou in de buurt. Iemand die (tijdelijk) moeite heeft om voor zichzelf te koken, maar wel graag een verse en gezonde warme maaltijd wil eten. Hij of zij komt dan graag de maaltijd halen (of je brengt deze even) en zo zorg je niet alleen voor eten, maar ook voor sociale verbinding in de buurt. Echt eentje in de categorie ‘kleine moeite, groot plezier’.


Gooi geen kapotte spullen weg. Maak ze!

Spullen die in goede staat zijn vinden steeds vaker hun weg naar een Marktplaats, Vinted of kringloopwinkel. Maar kapótte spullen kennen meestal de vuilnisbak als eindbestemming. Gelukkig maken steeds meer mensen gebruik van Repair Cafe, een platform dat handige makers in het echte leven samenbrengt met kapotte-spullen-eigenaars. Heb je twee rechterhanden? Meld je aan als vrijwilliger! En is er volgende keer iets stuk? Er zijn wereldwijd al 2.546 Repair Cafés, dus vast ook wel één bij jou in de buurt. Misschien ook een idee voor een leerzaam teamuitje?


Koop niet alles nieuw, maar leen het (van je buren)

Huren is bijna zo oud als de weg naar Rome. We kennen allemaal wel ‘de Boels’, daar waar je naar toe gaat als je een zwaar stuk gereedschap nodig hebt die te duur is om zelf aan te schaffen. Maar er is een grote kans dat wij jij zoekt ook al in jouw buurt te vinden is. Via het platform Peerby. vind je tapijtreinigers, kachels, een pokertafel, naaimachines, een supboard… eigenlijk gewoon alles. Waarom nog bijdragen aan de productie van al die spullen, als het zo makkelijk bereikbaar is? Je bespaart CO2, afval én geld. Hmmm, zou dit ook werken voor spullen die je op kantoor (even) nodig hebt?


Maak de wereld écht een beetje groener

Als laatste tip ik graag Regreener: een platform dat zich richt op het groener maken van onze planeet. Een bedrijf kan voor medewerkers een abonnement afsluiten waarmee hun CO2-footprint wordt gecompenseerd via projecten die Regreener steunt. Deze projecten richten zich op het verbeteren van het klimaat en dat gaat van bomen planten tot het verwijderen van plastic uit de zee tot het beschermen van het regenwoud. Zo kun je als bedrijf, maar ook als particulier, direct en zichtbaar je steentje bijdragen aan een beter klimaat! Ik wens iedereen een fantastisch 2023 toe en hoop dat met bovenstaande suggesties de goede voornemens niet van korte duur zijn, maar een goed begin zijn van een langdurige verandering.Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.