Breng mensen dicht bij elkaar op afstand

Petra Lubbers

22-05-2020

Inmiddels is het voor vrijwel iedereen de gewoonste zaak van de wereld. Je zoekt ‘s ochtends werkplekje in huis op. Alle mogelijke communicatietools worden opgestart. En het Zoomen, Teamen, Facetimen, Slacken, etc. kan beginnen. Af en toe loopt er een kind in beeld. Zo nu en dan gaat de deurbel. Partner belt (altijd) nét iets te hard op de achtergrond. Maar verder is er vrijwel geen verschil met een ‘gewone’ dag op kantoor. Of toch wel?


Nooit meer terug

Vanuit innovatie en duurzaamheid is het fantastisch dat er nu op zo’n grote schaal massaal digitaal op afstand wordt samengewerkt. Ik denk dat we de afgelopen tijd een enorme stap voorwaarts hebben gemaakt in het digitaal savvy maken van werkend Nederland. Uit onderzoek blijkt zelfs dat één derde van de thuiswerkers het liefst thuis zou blijven willen werken. Ook na de crisis.

Voordat je het weet heb je de hele dag alleen maar superefficiënte meetings.

Valkuil

Alleen maar goed nieuws! Zou je zeggen. Er is alleen één ding wat we niet moeten vergeten of moeten onderschatten: De menselijke verbinding. We werken op afstand, maar we moeten wel nog bij elkaar gebracht worden. Juist in creatieve processen is dat superbelangrijk. Het gevoel dat je écht ‘samen’ iets aan creëren bent en laat optellen. Dan begint creativiteit echt te stromen.


Vóór Corona

‘Vroeger’ creëerden we co-creatie sessies waarin we samen een energie lieten ontstaan waarin mooie dingen kunnen ontstaat. Dat je met elkaar bent, in één ruimte elkaar kan aankijken, dingen kan aanvoelen, telde allemaal daarbij op. Ik zeg niet dat dit niet op afstand kan. Maar het is wél iets wat je ook op afstand moet faciliteren. En dat vergt wel de nodige aandacht én creativiteit.


Tooling

Er is ontzettend veel tooling beschikbaar om op afstand samen te creëren. In het begin was er veel scepsis om deze in gebruik te nemen. Maar als je ze op de juiste manier gebruikt, zien we dat het toch heel erg goed werkt. En daarbij is het faciliteren van die menselijkheid superbelangrijk.


Te efficiënt

Op de een of andere manier hebben mensen het idee dat als de ‘camera’ loopt, alles superefficiënt moet gebeuren. Laatst kon ik zelf last minute niet bij een creatieve sessie aanwezig zijn. Ik kreeg later de opgenomen sessie toegestuurd met de opmerking om de eerste 10 min. te skippen omdat deze nergens over ging. Maar juist in dat gedeelte zag ik dat mensen los kwamen en er écht verbinding gelegd werd tussen elkaar. De rest van de sessie ging vlekkeloos. En ik denk serieus dat dat deze eerste 10 min. daar een ontzettend grote rol bij hebben gespeeld.


Breek virtueel het ijs!

Het mag dus de eerste 10 minuten (of langer!) best even nergens over gaan. Of even een rondje doen hoe iedereen thuiswerken ervaart. Geef een rondleiding door je huis. Stel allemaal dezelfde achtergrond in van een onbewoond eiland. Breek virtueel het ijs! Want voordat je het weet heb je de hele dag alleen maar superefficiënte meetings.

Daarom afsluitend een oproep voor alle werkgevers op afstand: waak voor overefficiëntie bij je thuismedewerkers. Breng mensen ook op afstand dichter bij elkaar. Want alleen dan haal je het beste uit de creatieve thuiswerker naar boven. 


Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow

Tom Orrow

Generaal Vetterstraat 77-E

1059 BT Amsterdam

Volg ons

© 2024 Tom Orrow. Alle rechten voorbehouden.